Paraben Nedir?
04.12.2013 14:17
Bir geniş kozmetik ve kişisel hizmet ürününde kullanılan, ceninisakıt maliyetli, bakteri ve yalan üremesini engelleyen ve ürünlerin raf ömürlerini uzatan koruyuculara paraben diyoruz. Kozmetik ürünlerinin içre methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben olarak bir yahut daha bir tomar parabeni görmemiz mümkün.
Parabenler nerelerde kullanılır?
Parabenler derman ve yeme üzere mahsulat dışında, kozmetikler (fondöten, pudra, far, maskara, makyaj temizleyiciler, ruj) ve ferdî bakım ürünlerinin (losyon ve kremler, aut macunu, şampuanlar, saç hizmet malzemeleri, gün yağları, kap temizleyiciler, tonikler, deodoranlar) süresince var. Parabenler kozmetik ürünlerin içre yüzde 0.05 ila 0.6 oranında bulunur. 1980'lerde yapılan bir çalışmada parabenlerin 13bin üstünde kozmetik üründe bulunduğu sabitleme edilmiş. Hepimizin bildiği kabilinden 80'li yıllardan bu yana ürün çeşitliliği aşırı arttı. Bu da paraben içeren ürünlerin sayısı berenarı artırdı.
Peki amma bu denli semere arasından biz yevmi hayatımızda bunlardan kaçı ile değinme ediyoruz. tetkikat gösteriyor ki, bir eke her çağ kestirmece 8 kozmetik ürününü ferdî temizliği ve bakımı için kullanıyor. Vücudumuzun yüzdelik 60'ını oluşturan, bu yüzden bile en şanlı organımız olarak tanımlanan cildimizin parabenlere ne derece bunca sunulan kaldığını anlamamız için yeterli.
Parabenler ten aracılığıyla emilir mi?
Bir kötü ilmî çalışmada parabenlerin cilde fer edebildiği ve emilebildiği, nedeniyle bu kimyasalların insan cildinde, doku, soy ve idrarında belirleme edilebildiği ispatlandı.
Kimler elan şu denli parabene maruz kalıyor?
Parabenlerin ömrü esasta kısaca fakat paraben içeren losyon, krem yahut benzeri mahsulat sık pıtrak ve sürekli kullanıldığı için bilhassa kadınlarda güçlü miktarda ve sürekli oranda paraben tesbit edilmiş. Kadınlarda parabenlerin daha çokça miktarda saptama edilmesi, erkeklerin henüz az kozmetik veya ferdî bakım ürünü kullanmasına bağlanabilir. Kozmetik ürünlerde mevcut parabenlerin deriyle etkileşimi kimi kişilerde alerjik kontakt dermatit ve irritasyona niçin olabiliyor.
Parabenlerin iç salgı bozucu yapısı er ve yetişkin dönemde gelişimi etkiliyor mu?


Parabenler kimyevi yapısı yüz kadınların üreme fonksiyonlarında ciddi rölü olan östrojen hormonunu öykünme edebilme yeteneğine sahip. Bu dolaşma maddeler östrojenik yahut iç salgı bozucu kimyasallar olarak tanımlanıyor. endokrin bozucu kimyasallara sunulan kalan kişilerin hormon dengesi ve hatta muafiyet sistemini istenmeyen şekilde etkileyebiliyor. amerikan bezi Çevresel koruma görevlisi Örgütü (EPA) aracılığıyla 'parabenlerin östrojenik etkisi' açıklandı. Yapılan çalışmalarda hamilelik sürecinde deneyim hayvanlarının birtakım parabenlere maruz kalması insanlarda tanıdık otizme benzer, toplumsal etkileşime ve iletişime muhatara veren rahatsızlığa sebep olduğu görülmüştü. Araştırmalara için ergenlik döneminde denek hayvanlarının faik dozda paraben verilmesi, menstrüasyon döneminin kısaltmış ve üreme organlarını etkilemiş. Parabenlerin endokrin bozucu özelliğiyle bay üreme fonksiyonlarını da etkileyebildiği gösterilmiş. Her ne kadar bu icraat denek hayvanları üzerine mamul olsa da insanlar üzerine parabenlerin etkisi dair henüz duygulu olmamız gerektiğini düşündürüyor.
Parabenler kansere mi saik olur?
Yeni ilmî çalışmalarda emcik incitmebeni örneklerinde birtakım parabenler faziletli oranda bulunmuş ve hastalarda paraben içeren dal altı kozmetiği kullanımının göğüs kanseriyle ilişkisi düşünülmüş. karakol şeş kozmetiği kullanmayan hastaların kanser dokularında hala parabenlerin tespit edilmesi bu hastaların özge ürünlerden parabenlere maruz kaldığını düşündürüyor. kimi araştırmacılar parabenlerin göğüs kanseri tetikleyici kimyasal olarak tanımlamakta, gayrı araştırmacılar ise parabenlerin östrojenik etkisinin geniş eneze olmasından ötürü sorun açmayacağını öne sürmekteler. Bugüne denli insanlar üzerinde mamul mahcur icraat parabenlerin kanserle direkt ilişkisini açıkça şekilde gösteremiyor. fakat eldeki bulgular bu kimyasallara temkinli yaklaşılmasını ve daha şümullü ayrıntılı yeni araştırmaların yapılması gerektiğini sim ediyor.
Parabenler bize sonuç dönebilir mi?
Cilt emiliminden sonra parabenler, paraben ve semt ürünleri idrar ile atılıyor. fakat parabenler vücuttan çabucak atılsa da, bu parçalanmayan maddeler göl, dere, kanalizasyon sularında, yevmi ve tarımda kullanılan sulara karışıyor. Vücuttan attığımızı düşündüğümüz kimyasallar gine çevresel etkenlerle bize son dönebiliyor ve bir döngü zarfında bizi etkileyebiliyor.